poniedziałek, 22 grudnia 2014

5 przepisów na sałatki!

Kochani wiem, że posty miały być dodawane w niedziele, ale jako, że mam troszkę wolnego czasu, postanowiłam go wykorzystać. Zapraszam więc do przepisów na pyszne sałatki. 

1. Sałatka śledziowa
Składniki:
- 2-3 filety śledziowe z oleju
- 3 gotowane ziemniaki
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1 średnia cebula
- natka pietruszki
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pokroić w kostkę ziemniaki, śledzie, ogórki kiszone, drobno posiekać cebulę. Dodać fasolę, pokrojoną natkę pietruszki, oliwę. Doprawić pieprzem.




2. Sałatka z żurawiną
Składniki:
- 2 filetyz  kurczaka             
- 200 g żurawiny            
- 2 pęczki szczypiorku       
- 3 łyżki jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu  
- 3 łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu       
- sól
- pieprz   
Przygotowanie:
Filety z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie i drobno je „rwiemy”. Szczypiorek drobno kroimy. Mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Przygotowane mięso, szczypiorek, żurawinę mieszamy z przyprawami i łączymy z majonezem. 





3. Sałatka z ziemniaków
Składniki:
- filet z kurczaka
- 1 główka sałaty
- 2 szklanki pokrojonych ziemniaków
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki szalotki 
- azjatycki sos do sałatek
Przygotowanie:
Przygotuj większą miskę i wrzuć do niej posiekaną szalotkę razem z sezam i pokrojoną na drobno zieloną sałatę wszystko razem wymieszaj.Następnie ziemniaki umyj i pokrój w kostkę, dołącz je do mieszanki w misce. Rozgrzej patelnię z odrobią oliwy i wrzuć doprawionego solą kurczaka. Podsmaż kurczaka na złoty kolor i wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko razem ze sobą i skrop azjatyckim sosem do sałatek.





4. Sałatka z ryżem
Składniki:
- 3 woreczki ryżu
- 2 piersi z kurczaka 
- puszka ananasa 
- puszka kukurydzy
- słoik selera konserwowego 
- słoik papryki konserwowej - ewent.świeża papryka czerwona i zielona po 1 szt.
- 7 ogórków konserwowych
- 1 duża lub 2 małe cebule
- majonez - 600 gr
 musztarda 2 duże łyżki
- sól.pieprz
- 1/3 szklanki soku z ananasa

- po pęczku natki pietruszki i szczypiorku
Przygotowanie:
Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok.12-15 min.,torebki wyjąć, osączyć. Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić. Piersi umyć , osuszyć ,przekroić w poziomie , posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron , podlać 1/4 szkl. wody i dusić na małym ogniu przez 15 min.,aby mięso było miękkie, a płyn odparował - wystudzić - pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min.(jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek),odcedzić i wystudzić. Paprykę , ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę. Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę. Zieleninę pokroić. Wszystkie składniki sałatki połączyć razem , dodać majonez ,musztardę ,sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz , zieleninę.Wymieszać , doprawić i ostawić na kilka godzin do schłodzenia.





5. Sałatka z groszkiem i orzechami
Składniki:
- 500 g makaronu świderki
- 50 g groszku
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 i 1/3 łyżki musztardy
- 60 g orzechów laskowych
- garść sera pecorino
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: 
Makaron ugotuj al dente, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w posolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej misce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy laskowe, posyp serem, jeszcze raz wymieszaj. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Flickr Images

Popular Posts