sobota, 13 grudnia 2014

Świąteczne pierniczki!

Klasyczny przepis na świąteczne pierniki z miodem ozdobione lukrem i posypką. Bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Robię je dwa tygodnie przed świętami. Trzymam je w metalowych pojemnikach. I mam nadzieje że nie zjem wszystkich do świąt.




Składniki na ciasto:
- 600 g mąki
- 350 g miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 120 g masła
- 1 jajko
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody 


Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Miód rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszamy z przyprawą do piernika i kakao. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i cukier puder. Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki. Wbijamy jajko i dolewamy przestudzony miód. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra. Wykrojone pierniczki pieczemy na papierze w temperaturze 160 stopni przez 8-10 minut.

Cukier mieszamy z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Do części lukru dodałam czerwonego barwnika spożywczego. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Flickr Images

Popular Posts